Kjøpsguide
Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe spabad?
Når du først går til innkjøp av et spabad, ønsker du selvsagt at det skal gi mye glede og at det skal vare lenge. Ikke minst ønsker alle å holde drift- og vedlikeholdskostnadene nede.
For å hjelpe deg på veien, har vi satt sammen noen punkter til en kjøpsguide om hva man skal se etter når man velger leverandør, modell og type spabad.
Elektronikk
Det finnes mange merker og produsenter av spa elektronikk. Det finnes noen produsenter som skiller seg fra de andre og de to på topp, er Balboa Water Group og Gecko. Som produsent av pumper, er også Waterway et stort merke og et som mange store Spaprodusenter foretrekker. Det er viktig å vite at man kan stole på elektronikken i spaet og at det er grundig testet for den typen bruk, da vann og elektronikk kan være en skummel kombinasjon.
Vi er stolte av at våre spabad kun bruker de beste komponentene på markedet, og slik er vi trygge på at kundene våre kan føle seg trygge.
Isolasjon
De fleste produsentene på markedet bruker fremdeles skum for å isolere spaene. Selv om det finnes flere metoder av skum isolering, slik som termoisolering, så vet vi at det ikke isolerer like godt som f. eks. Glava, Roxul og Polybond. Derfor anbefaler vi å styre unna alle typer for skumisolering. (Du ville neppe ha isolert hele huset med skum.)
Ved bruk av den patenterte Rockwool (roxul plater) helt ytterst mot kabinettet og i bunnen, kan man sikre at all kabinettvarme, fra bl. a. pumper, blir gjenvunnet og hjelper til med å holde temperaturen i vannet optimal i stedet for å forsvinne ut i løse luften. Spabad isolert med Rockwool, er ganske enkelt billigst i drift!
Materiale som Polybond er relativt nytt i spabad, og er tidligere kun blitt brukt av Softub inc. De hentet inspirasjonen fra passasjerflyene, og videreutviklet denne typen isolering til bruk i spabad. Dette er nok en type isolering vi vil se mer og mer av i framtiden.
Skroget
“Det er viktig å velge et spa som passer til deg og din familie.”
Alle menneske er forskjellige, og vi hjelper deg finne et spabad som passer dine behov, forventninger, og ikke minst budsjett.
Hvor mange ønsker du plass til? Sittestoler eller kanskje en eller to liggestoler med massasje i lår og legger? Wifi, stereo, fossefall, lys?? Mulighetene er mange.
En bør velge et spa som har et selvbærende skrog. Dersom skroget består av veldig tynne lag, (for å spare penger), er spaet helt avhengig av at rammekonstuksjonen i badet støtter det opp og at den rammen vil vare i mange år. Noen reklamerer med stabilt skrog fordi det er skummet, noe som stemmer, med det er langt i fra det samme som et selvbærende skrog (ved å skumme skroget får man heller ikke utnyttet kabinettvarmen).
Dyser
Det finnes 4 typer dyser. Tenk gjerne over hva du ønsker ut av ditt spabad.
Rett-fram dyser, roterende dyser, rettframdyser som kan justeres vinkel på og luftdyser.
- Luftdyser, vil ikke gi noe særlig massasje alene, men kan i kombinasjon med jetdyser, gi en herlig opplevelse.
- Rett-fram dyser, er den rimeligste av jetdysene, så mange rimeligere bad har bare denne typen dyser. Men er de plassert riktig, er det helt topp. Varmt vann og bobler er uansett herlig.
- Rett-fram dyser som kan justeres blir ofte brukt på områder hvor man trenger litt ekstra trykk i dysene. De roterende- og rett-framdysene er ikke like kraftige som de som kan justeres på. Så i noen områder hvor man ofte er ekstra sår og øm, blir disse brukt.
- Roterende dyser er blitt en favoritt!. Man får en massasje som kjennes mer ut som en ordentlig massasje. Og i stedet for å flytte på kroppen for at jetdysen skal massere et større område, kan man nå bare sitte å nyte at de roterende jetdysene gjør hele jobben selv.
Kabinett
Med kabinett mener vi kledningen som holder komponentene og isolasjonen tørr, og skadedyr ute. Noen produsenter bruker fremdeler trefiber, noe som trenger mye vedlikehold. Men mye har skjedd de siste årene, og vi anbefaler å kjøpe spabad som bruker kompositt plast, pvc eller aluminium. Rett og slett fordi vi ønsker at du skal nyte ditt spabad vedlikeholdsfritt i mange år framover.
Med kabinett i plast eller i aluminium, holder du vedlikeholdet nede og du trenger bare å spyle av det med hageslangen dersom det blir skittent. Med treværk, må det beises eller males hvert år for at det skal holde seg fint og helt.
Aluminium er såpass nytt på markedet, men i teorien skal dette tåle mye mer enn de andre alternativene, da det verken falmer, ruster eller får riper så lett. Det gir også en veldig trendy look, og skiller seg ut fra mengden.
Pumper
Det du skal tenke på når det gjelder pumper, er ikke antall pumper, men Hk på pumpe(ne) og antall dyser. 1 jetpumpe med 2-,2 Hk bør ikke ha tildelt mer enn 36-40 jetdyser hver. Da vil dette redusere trykket i jetdysene.
Et spa med egen sirkulasjonspumpe, bruker mindre strøm enn et spa som sirkulerer med jetpumper. Dvs. at selv om en sirkuasjonspumpe går nesten i 24 timer, vil en jetpumpe bruke mer strøm, selv om den bare sirkulerer i 2 timer.
Men en sirkulasjonspumpe, sirkulerer den alt vannet ila 18 minutter (ca 1500 l), det blir nesten 80 ganger dersom sirkulasjonspumpen går i 24 timer. Da kan man være trygg på at vannet blir filtrert.
En luftpumpe er en pumpe som kun pumper luft gjennom dysene, og gir ikke særlig massasje alene. Men i kombinasjon med jetpumpe og dyser kan det gjøre veldig godt på kroppen. Dersom du skal ha et spa med luftpumpe, bør man undersøke om den varmer opp luften før den går til dysene. Ellers kan du få deg en skikkelig overraskelse, spesielt på vinteren.
Varmeelement
Det som er viktig å tenke på når man skal kjøpe et spabad, spesielt dersom det rommer over 1600 liter, er om varmeelementet er stor nok. Selv om et større element vil si at det vil trekke mer strøm, vil oppvarmingsprosessen bli kortere og dermed vil det nesten ikke være merkbart. Man vil også merke det godt når man bader og det er kaldt ute, for da vil ikke et for lite element klare å opprettholde varmen, og temperaturen vil fortsette å synke, selv om varmeelementet konstant jobber. Så med et element som passer i forholdt til antall liter, vil gjøre bade opplevelsen bede. Spesielt med tanke på at de fleste bruker spaet mest på høst og vinter.
Lokk
Det er viktig å spørre forhandleren om hvor mye vekt lokket tåler. De fleste lokk er konstruert for å forhindre drukning dersom noen går over lokket. Men det vil ikke si at det ikke brekker. Gjennom årenes løp, får lokkene hard behandling av vær og vind, og over tid vil lokkene tåle mindre. I lavlandet rundt om i Norge, spesielt i Sør-Norge, er vi vant med våt og tung snø. Da er det viktig at lokket ditt tåler å stå på hytten, uten at du må reise dit hver dag gjennom hele vinteren for å måke snø. Det er fremdeles mange lokk på markedet uten armering, dette ville vi prøvd å styre unna.
Lokkene trenger ikke være tykkere enn 15 cm for å isolere godt. Det kommer an på tettheten og materialet som blir brukt. En ting som ikke alle lokkene på markedet har, er at de skrår ut mot kantene. Da forhindrer man at vannet samler seg oppå lokket, og i stedet renner av.
De fleste lokk på markedet er laget i “Sky”, altså imitasjons skinn, mens lokkene vi selger er laget i materialer som PVC som verken falmer eller trekker til seg vann. Vi har også lokk i vår egen sterkere “imitasjonsskinn-variant”, samme materiale som blir brukt i medisinsk og skipsbyggingsindustri (550 g / m2). Dette er det samme materialet som blir brukt på setene i Princess båtene. Det er uansett lurt å impregnere sømmene, uavhengig av materiale eller merke. Vi anbefaler vår SPA SHINE N PROTECT med silikonbase og UV beskytter.
Ta vare på lokket som følger med spabadet. Et lokk som er laget for å tåle norske forhold er kostbart, og du ønsker det skal vare så lenge som mulig.
Les mer om hvordan man skal behandle spalokket, og de mest vanlige årsakene til at de blir ødelagt her:
Tilgang
Noen produsenter bruker skum, noe vi ikke er stor fan av, da dette må både fjernes og byttes ut ved evt service. Ved å bruke isolasjons matter og plater, åpner man bare sidedekselet, drar ut matten, og man har fri tilgang til alle rør, slanger og komponenter.
Total tilgang gir også mulighet til å lettere evt oppgradere badet i fremtiden om du skulle ønske det. Vi kan da ettermontere dyser, pumper, lys, musikk, rensing eller andre funksjoner du måtte ønske.
Rensing og desinfisering
Våre spa er ikke laget for saltvann. Etter anbefaling fra Wendt og Sørensen AS (dansk firma med 30 års erfaring innen forskning på bakterier i luft og i vann) har vi kommet fram til at det er flere fare-elementer enn fordeler ved å bruke saltvanns spabad. Saltvannsbasseng derimot anbefaler vi, og ser hvor helsebringende det er for personer med hudproblemer. Men i Spabad, er risikoen for høy, og det finnes andre alternativ som er bedre. Som for eksempel Microsilk.
Les mer her hvorfor vi ikke anbefaler saltvannsspa.